Легенда музики XX століття. Святослав Ріхтер

Святослав Теофілович Ріхтер – видатний піаніст, легенда музики XX ст., виконавець-віртуоз. Він був кращим серед кращих, неперевершеним майстром виконавського мистецтва, феноменом, геніальним музикантом, який понад п’ятдесят років дивував і радував слухачів, підносив їх до духовних висот, вселяв віру в добро, розум, вищу справедливість, шукав і знаходив істину музики.

Святослав Ріхтер став надбанням світової культури. Його знав весь цивілізований світ, він належав людству. Його ім’я стрімко увійшло до світової історії музики, ставши при цьому однією з найбільших сторінок.

Народився майбутній піаніст Святослав Ріхтер у м. Житомирі 20 березня 1915 р. в сім’ї з великими музичними традиціями. Дід, Данило Ріхтер, був органістом в Лютеранській кірсі, батько – Теофіл Данилович був чудовим піаністом, займався приватною викладацькою діяльністю, давав концерти. Мати, Ганна Павлівна Москальова, мала чудові акторські здібності і часто виступала в аматорських спектаклях, грала на роялі.

Початкову музичну освіту Святослав Ріхтер отримав від батька. Юний талант не раз дивував батька. Наприклад, Святослав ніколи не грав гами, а взявся зразу за ноктюрн Шопена, сам вивчився читати оркестрові партитури.

У 1916 р. Теофіла Даниловича запросили до Одеси, де він став органістом місцевої кірхи і водночас викладачем консерваторії. Маленький Свєтік, так його звали рідні, залишився в Житомирі до 1922 р. на піклуванні Москальових. Пізніше Ріхтер згадував: «В Одессу я переехал, когда был маленьким. С 1915 года до 1918 успел побывать в Житомире, Одессе, Сумах (в Одессе в семнадцатом году), а в восемнадцатом году я вернулся в Житомир и на три года там застрял». (З кн.: Чембержи Валентина «О Рихтере его словами». Гл. 5. «Воспоминания о детстве»).

Маленький Свєтік у колі сім’ї

Найбільший вплив на маленького Святослава мала його тітка Мері, якій на той час було років шістнадцять. Тітка Мері – то молодша сестра матері, Тамара Павлівна Москальова, а Мері її називали в сім’ї. Саме їй він зобов’язаний своїм захопленням живописом, театром і кіно, яке проніс через усе життя.

У 1922 р. Святослав Ріхтер переїжджає до батьків у Одесу, де продовжувалось батьківське музичне навчання. Тут 15-річний Святослав розпочав і свій трудовий шлях – акомпаніатором музичного гуртка Одеського будинку моряків. А після закінчення середньої школи – концертмейстером Одеської філармонії.

Майже щороку Святослав приїздить на літні канікули чи у відпустку до Житомира. Зазвичай бував у місцевому музичному училищі, де викладав його дядько Микола Павлович Москальов. Юний музикант  часто влаштовував тут імпровізовані концерти.

У 1937 р. Святослав Ріхтер вступає в Московську консерваторію до класу професора Генріха Нейгауза (1888-1964). І вже тоді починає концертну діяльність.

Важку трагедію пережила сім’я Ріхтерів невдовзі після початку Великої Вітчизняної війни. 25 серпня 1941 р. органи УНКВС Одеської області заарештували батька Святослава, Теофіла Даниловича Ріхтера, за звинуваченням у «контрреволюційній діяльності». Тільки через 20 років Святослав Ріхтер дізнався, що його батько був розстріляний, а в 1962 р. його реабілітували за відсутністю складу злочину.

Упродовж війни Святослав Ріхтер виступав з концертами. Цей період він вважав початком своєї кар’єри. Влітку 1942 р. відбувся його перший сольний концерт у Малому залі консерваторії. Коли він грав у Ленінграді в 1944 р., у залі були вибиті вікна і публіка сиділа в шубах, оскільки було дуже холодно. Ріхтер грав, як завжди, запевняючи, що його гріє натхнення.

Ріхтер зі студентами

В 1945 р. С. Ріхтер завоював першу премію на Всесоюзному конкурсі музикантів-виконавців і був сприйнятий як віртуозний піаніст світового рівня. А в 1947 р. він, нарешті, закінчив навчання в консерваторії. Відтоді починається інтенсивна концертно-виконавська діяльність піаніста. Спершу піаніст виступав у Радянському Союзі, а від середини 50-х років у багатьох країнах світу: Чехословаччині, Польщі, Угорщині, Румунії, Канаді, Англії, Франції, Італії, Швеції, Туреччині, Японії. Ареною його виступів стає весь світ, який аплодує видатному піаністу. Наприклад,  у 1986 році він виступив сто п’ятдесят разів. Усього протягом життя у нього було вісімдесят концертних програм, які він грав по пам’яті.

Піаніст часто концертував у Києві, Львові та інших обласних центрах і невеликих містах України. Не забував великий майстер і рідного Житомира. Взимку 1950 року, прибувши сюди лише на один день, він виступив зі своїм концертом у музичному училищі. Пам’ятні житомирянам зустрічі з земляком і в 1963-му та 1965-му роках. Та коли в Житомирі в середині 70-х років почали змінювати архітектурний вигляд міста, знищуючи старі будинки, церкви, Святослав Ріхтер, який дуже тонко відчував і любив архітектуру міста, перестав відвідувати місто свого дитинства.

Віртуозна майстерність С. Ріхтера відзначена найвищими званнями, преміями і нагородами. Будучи класиком світового фортепіанного виконавства XX ст., С. Т. Ріхтер організував літній музичний фестиваль класичної музики у Франції, в 1964 р. заснував щорічний фестиваль «Грудневі вечори», що проводиться з того часу щорічно в Державному музеї образотворчих мистецтв ім. О. С. Пушкіна у Москві. Причому піаніст є автором  назви фестивалю. Заснував конкурс молодих виконавців у Тарусі, російському районному містечку, неподалік від якого піаніст багато і плідно працював на своїй дачі.

В останні роки життя С. Ріхтер жив у Парижі. У 1987 р. в нього погіршився стан здоров’я, в 1989-му році в Цюриху йому зробили операцію на серці. Попри це, піаніст продовжував виступати. Останній концерт музиканта відбувся в березні 1995 року в німецькому місті Любек. 6 липня 1997 р. С. Ріхтер повернувся в Росію, а 1 серпня внаслідок серцевого нападу помер. Його поховали на Новодівочому кладовищі в Москві.

Він відійшов у вічність, але його чудова музика залишилася з  нами. Житомиряни завжди пам’ятають про те, що корені видатного генія – українські, житомирські, і пишаються тим. Завдяки кропіткій роботі, краєзнавці з’ясували в якому будинку народився С. Ріхтер. Можливо там колись відкриється музей. З 1998 р. в м. Житомирі проводяться грудневі фестивалі пам’яті С. Ріхтера за участю відомих майстрів музики з багатьох країн. В 2010 р. ім’я С. Ріхтера було присвоєно музичній школі № 2 м. Житомира. А у 2011 р., в тій же музичній школі, відкрили дошку пам’яті Святослава Ріхтера, яку створив за кошти благодійників Заслужений художник України В. Фещенко. З 2012 р. ім’я видатного піаніста Святослава Ріхтера носить Житомирська обласна філармонія. Але краєзнавці та шанувальники великого музиканта вважають, що в місті ще замало зроблено для увіковічення пам’яті нашого земляка Святослава Ріхтера.

Література про життя та творчість Святослава Ріхтера

Гончарук З. В. Апасіоната : на концерті С. Ріхтера : поема / З. В. Гончарук ; вступ. сл. В. Кирейка. – Київ : Молодь,1984 – 48 с. : іл.

Дельсон В. Святослав Рихтер / В. Дельсон. – М. : Государственное музыкальное издательство, 1961. – 123 с.

Мокрицкий Г. П. «Неразрезанные» страницы из книги жизни Мастера. Святослав Рихтер: Украина, Житомир / Г. П. Мокрицкий. – Житомир : Волинь, 2002. – 24 с. : іл.

Цыпин Г. М. Святослав Рихтер : творческий портрет / Г. М. Цыпин. – М. : Музыка, 1977. – 24 с. : іл.

Статті зі збірників

Дышнеева (Набедрик) Э. К истории проведения в Житомире Фестиваля мастеров искусств памяти Святослава Рихтера / Э. Дышнеева (Набедрик) // В. С. Косенко і культурно-мистецькі традиції Волині-Житомирщини : матеріали Всеукр. наук.-практ. конференції, присвяченої 100-річчю Житомир. муз. уч-ща ім. В. С. Косенка (24-26 березня 2005 р.) / [ред.-упоряд. Н. І. Качоровська, П. Х. Даценка]. – Житомир : М. Косенко, 2005. – С. 39-49. – Бібліогр.: с. 49.

Іващенко О. Пологовий притулок, в якому народився Ріхтер С. Т. (іст.). [Ст. 94] : [планується в цьому будинку створити музей мистецтва і літератури] / О. Іващенко // Пам’ятки і пам’ятні місця історії та культури міста Житомира і Житомирського району. Випуск 6. – Житомир : Полісся, 2006. – С. 174-175. – Бібліогр.: с. 175.

Костриця М. М. Піаніст сучасності номер один / М. М. Костриця, М. Ю. Костриця // Костриця М. М. Житомирщина туристична : краєзнав. нариси / М. М. Костриця, М. Ю. Костриця ; за ред. М. Ю. Костриці. – Житомир : Полісся, 2009. – С. 251-254.

Мокрицький Г. П. Будинок музичного училища (іст.). [Ст. 31] / Г. П. Мокрицький // Пам’ятки і пам’ятні місця історії та культури міста Житомира і Житомирського району. Випуск 6. – Житомир : Полісся, 2006. – С. 81-83. – Бібліогр.: с. 82.

Мокрицький Г. П. Будинок музичного училища. [Ст. 61] / Г. П. Мокрицький // Пам’ятки Житомира : енциклопедія : Пам’ятки археології, історії та монументального мистецтва / за заг. ред. Г. Мокрицького. – Житомир : Волинь, 2009. – С. 115-116. – Бібліогр.: с. 116.

Мокрицький Г. П. Будинок Товариства взаємного кредиту, де розміщувались музичні класи артистичного товариства, в яких викладав Ріхтер Т. Д., Скорульський М. А. (арх.), (іст.). [Ст. 33] / Г. П. Мокрицький // Пам’ятки і пам’ятні місця історії та культури міста Житомира і Житомирського району. Випуск 6. – Житомир : Полісся, 2006. – С. 85-88. – Бібліогр.: с. 87.

Мокрицький Г. П. Будинок Товариства взаємного кредиту. [Ст. 63] / Г. Мокрицький // Пам’ятки Житомира : енциклопедія : Пам’ятки археології, історії та монументального мистецтва / за заг. ред. Г. Мокрицького. – Житомир : Волинь, 2009. – С. 119, 122. – Бібліогр.: с. 122.

Мокрицький Г. П. Святослав Ріхтер: відомий і невідомий : житомирські коріння таланту геніального митця / Г. П. Мокрицький // Мокрицький Георгій. Танго з минулим : неординарні постаті в історії Житомира / Г. П. Мокрицький. – Житомир : Волинь, 2014. – С. 103-113, 369-370. – Бібліогр.: с. 370.

Олійник С. Зітканий з музики / С. Олійник // Кожному мила своя сторона : краєзнав. нариси про видат. людей, минуле Житомирщини, обряди і звичаї населення краю. Ч. 2 / Асоц. інтелігенції Житомир. обл. ; упоряд. Л. І. Бондарчук, Л. С. Демченко. – Київ : Аверс, 1998. – С. 128-130.

Павленко М. Місце на землі : видатному житомирянину Святославу Ріхтеру : [вірш] / М. Павленко // Павленко Марія. Із жит прийшла : [нарис, рецензії, поезії] / М. Г. Павленко. – Вид. 3-тє, доп. – Житомир : Рута, 2012. – С. 150.

Пультер С. О. З історії розвитку культури і мистецтва на Житомирщині / С. О. Пультер, О. С. Березюк // Поліський дивосвіт : літ. рід. краю: Житомирщина : посіб.-хрестоматія в 2-х ч. – Житомир : Полісся, 2000. – Ч. І : критич. огляд. – С. 499-517.

Святослав Теофилович Рихтер (1915-1977) // Мастера музыки, искусства и архитектуры / сост. Н. Б. Сергеева. – М. : Вече, 2006. – С. 35-37. – (Великие Россияне).

Святослав Теофілович Ріхтер // Музика / авт-упоряд. М. О. Володарська, Є. С. Каневський ; худож.-іл. Г. В. Беззубова. – Харків : Фоліо, 2007. – С. 295-296. – (Дитяча енциклопедія).

Савченко С. Піаніст століття : до 100-річчя від дня народження С. Ріхтера (20 берез. 1915 – 1 серп. 1997) / С. Савченко // Дати і події, 2015, перше півріччя : календар знамен. дат № 1 (5) / Нац. парлам. б-ка України ; уклад. В. Кононенко (кер. проекту) [та ін.]. – Київ, 2014. – С. 81-85. – Бібліогр.: с. 85.

Статті з періодики

Васянович М. Святослав Ріхтер: чи повернеться ім’я піаніста 20-го століття на батьківщину? / М. Васянович // Панорама. – 2000.– 6 квіт.

Винниченко І. Житомир пам’ятає Ріхтера : [про відкриття меморіальної дошки] / І. Винниченко // Урядовий кур’єр. – 2011. – 29 берез. (№ 56). – С 4.

Дерев’янко Ф. Присвята Святославу Ріхтеру / Ф. Дерев’янко // Житомирщина. – 1998. – 28 берез.

Дишнієва-Набедрик Е. І мені Святослава Ріхтера : 90-річчя нашого земляка / Е. Дишнієва-Набедрик / Житомирщина. – 2005. – 2 квіт. – С. 6.

Дишнієва-Набедрик Е. Житомирська родинна гілка Святослава Ріхтера / Е. Дишнієва-Набедрик / До ладу. – 2008. – Квітень. – С. 9.

Згурський Л. Легенда музики XX століття / Л. Згурський // Эхо. – 2013.– 10-16 окт. (№ 41). – С. 26. – (Славные имена).

Конев В. Великий пианист не увековечен в своем родном Житомире. Почему? / В. Конев // Эхо.– 2010. – 25-31 марта (№ 12). – С. 15.

Ліберда І. Імені Святослава Ріхтера / І. Ліберда // Житомирщина. – 2003. – 1 квіт. – (Культура. Мистецтво).

Мокрицький Г. П. Геній Ріхтера: талант плюс спадковість / Г. П. Мокрицький // Возрождение Житомира : газета фонда Михаила Заславского. – 2010. – 10 авг. (№ 20). – С. 7.

Мокрицький Г. П. …І повернувся Ріхтер : [в музичній школі № 2 м. Житомира відкрито кімнату пам’яті С. Ріхтера] / Г. П. Мокрицький // Інформ-інтерес. – 2000. – № 1 (березень).

Мокрицкий Г. П. О чем молчал великий пианист двадцатого века Святослав Рихтер : лишь через двадцать лет Святослав Рихтер узнал, что его отца расстреляли в 1941-м / Г. П. Мокрицкий ; беседу вел В. Конев // Эхо. – 2015. – 8-14 января (№ 2). – С. 9-10.

Мокрицький Г. П. Тут корені його : [Житомирські адреси Святослава Ріхтера] / Г. П. Мокрицький // Комсомольська зірка. – 1984. – 2 черв. – С. 4. – (Пошуки. Знахідки).

Слідзюк П. Піаніст XX століття : нашому видатному землякові Святославу Ріхтеру нині виповнилося б 85 / П. Слідзюк // Житомирщина. – 2000. – 18 берез.

Вебліографія

Святослав Рихтер [Електронний ресурс] : [веб-сайт]. – Режим доступу: http://goo.gl/y4dV0s.  – Дата доступу: 25 січ. 2015. – Назва з екрана.

На сайті, присвяченому життю та діяльності Святослава Ріхтера, можна ознайомитись з його біографією, репертуаром, побачити його картини, прослухати записи піаніста.

Чемберджи Валентина. О Рихтере его словами [Електронний ресурс] / В. Чемберджи // Святослав Рихтер : [веб-сайт]. – Режим доступу: http://goo.gl/Ugfyaj. – Дата доступу: 25 січ. 2015. – Назва з екрана.

Дельсон В. Святослав Рихтер [Електронний ресурс] / В. Дельсон // Святослав Рихтер : [веб-сайт]. – Режим доступу: http://goo.gl/n0cT8W. – Дата доступу: 25 січ. 2015. – Назва з екрана.

Борисов Юрий . Знак Рихтера [Електронний ресурс] / Ю. Борисов // Святослав Рихтер : [веб-сайт]. – Режим доступу: http://goo.gl/JozD2R. – Дата доступу: 25 січ. 2015. – Назва з екрана.

Мильштейн Яков. По следам бесед со Святославом Рихтером [Електронний ресурс] / Я. Мильштейн // Святослав Рихтер : [веб-сайт]. – Режим доступу: http://goo.gl/B180dc. – Дата доступу: 25 січ. 2015. – Назва з екрана.

Фонд Святослава Рихтера [Електронний ресурс] : [веб-сайт]. – Режим доступу: http://goo.gl/0YEm37. – Дата доступу: 25 січ. 2015. – Назва з екрана.

Нести велике мистецтво в провінцію, допомагати молодим талановитим музикантам та художникам – основне завдання Фонду Святослава Ріхтера.

Мемориальная квартира Святослава Рихтера [Електронний ресурс] : [веб-сайт]. – Режим доступу: http://goo.gl/Ne7QeD. – Дата доступу: 25 січ. 2015. – Назва з екрана.

На сайті можна знайти цікаву інформацію про видатного піаніста, дізнатися про міжнародний музичний фестиваль «Грудневі вечори», заснований Ріхтером у 1981 р., побачити колекцію картин митця.

Джерела фото:

Суспільне надбання (Public Domain) (Вікісховище)
Святослав Рихтер http://www.sviatoslavrichter.ru/

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *