10 липня відзначають День «Не наступайте на бджіл!» Він заснований для того, щоб наголосити на цінності бджіл, на важливості існування цих комах та роботи, яку вони виконують. Бджоли – великі трудівники лісів, луків, полів і навіть боліт. Вони не тільки люблять солодощі, а й вміють їх готувати. Завдяки їхній працьовитості ми маємо величезне різноманіття фруктів, овочів і злаків, а також найсолодші природні ліки – мед. Людині не вижити без цих працьовитих комах. Бджола-трудівниця не тільки дарує цілющі й унікальні за своїм складом продукти, але й запилює рослини, сприяючи продовженню життя на Землі.
Бібліотекарі підготували цікаву інформацію про бджіл.
Бджоли – єдині комахи на Землі, які можуть виготовляти їжу для людини.
У колонії бджіл налічується до 80 тисяч особин і керує ними всього одна королева.
Матка або королева бджіл може жити до п’яти років. Її робота полягає у народженні нового потомства. Влітку кожного дня матка відкладає понад 2000 яєць.
У пошуках їжі бджоли можуть відлітати від свого вулика на відстань до десяти кілометрів.
Бджоли ревно захищають свій вулик, адже над виготовленням однієї чайної ложки меду працює до 12 бджіл протягом усього життя.
Для збору одного кілограма меду бджолиній сім’ї необхідно облетіти відстань, що дорівнює трьом екваторам Землі.
Самці бджіл, або трутні, не мають жала.
Робочі бджілки живуть до шести тижнів і виконують всю необхідну роботу.
Тільки робочі бджоли жалять, і лише тоді, коли відчують загрозу, оскільки після цього вони гинуть.
Відмінною рисою бджіл, які виготовляють прополіс, є наявність п’яти очей. Вони бачать навколишній світ у блакитних і жовтих тонах.
Дослідження 2012 року засвідчили, що бджоли можуть розпізнавати людські обличчя.
Вітаємо всіх зі святом, а пасічникам і бджолярам бажаємо успіхів у їх нелегкій праці!
А хто бажає дізнатися більше про бджіл, завітайте до бібліотеки за адресою: вул.Грушевського, 9 та перегляньте тематичну поличку “Не наступайте на бджіл, вони дуже потрібні природі!”