З днем гідності та свободи!

21 листопада з 2017 року в Україні відзначається День гідності та свободи. Ця дата має надзвичайно важливе значення для кожного українця. Мета – підтвердити прагнення громадян України до демократії, справедливості, свободи, схвалити рух до майбутнього в Європі. Особливо це актуально сьогодні, коли росія розпочали повномасштабну війну в Україні.

Цей день повертає нас до двох доленосних подій в житті українців – Помаранчевої революції 2004 року і Революції гідності 2013 року. Помаранчева революція розпочалася як реакція населення на грубі порушення під час виборів президента України і фальсифікацію результатів голосування. Протести відбувалися як на головній площі країни, так й по всіх містах України.
Революція гідності відбулася через 9 років після Помаранчевої. Цього разу громадяни були не задоволені рішенням Кабміну зупинити підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Перші протестувальники почали виходити на вулиці Києва саме 21 листопада. До мітингуючих влада застосувала силу, що викликало протести українців у всіх містах країни. Протестувальники не покидали Майдан Незалежності протягом зими 2013-2014 рр. Найбільш криваві події сталися 18-20 лютого, коли від снайперських пострілів загинули десятки євромайданівців. Сьогодні весь світ їх знає як “Небесну сотню”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *