Зламані долі, але не воля

Люди, які виборювали свободу й незалежність українського народу за часів Радянського Союзу, страждали від репресій та переслідувань з боку влади. Вони були фактично приречені стати політв’язнями, тобто людьми, що засуджені та ув’язнені з політичних причин. Пам’ятаючи та шануючи цих сміливих людей, щорічно 12 січня наша країна відзначає День українського політв’язня.

Подібним чином радянською владою у 1960-х роках було зламано долі багатьох свідомих українських патріотів. Приводом для переслідувань, засудження та навіть страти могло стати не тільки членство в підпільних організаціях. Часто людей ув’язнювали за заборонену літературу, розповсюдження листівок, навіть за вивішування національного українського прапора.

Імена вільнодумців, борців за правду, справедливість і талановитих людей маємо пам’ятати – Василь Стус, Валентин Мороз, В’ячеслав Чорновіл, Іван Світличний, Святослав Караванський, Євген Сверстюк, Михайло Брайчевський, Григорій Косинка, Валер’ян Підмогильний, Олександр Довженко та багато інших. Вони мали сміливість виступати проти державного курсу на знищення української культури.

Більше дізнатися про творчість та рух «шістдесятників» зможете переглянувши документи з книжкової виставки «Зламані долі, але не воля», яку ми підготували саме для вас.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *